Dit moet je weten over Breinen - onze reactie op heftige gebeurtenissen; en hoe je jezelf kan kalmeren

In het filmpje, link zit op de foto, wordt ons uitgelegd, wat ons Brein doet wanneer we te maken krijgen met een schokkende gebeurtenis. Als we begrijpen wat er gebeurt, kunnen we dit toepassen in ons leven. Zo zijn we vaker in staat schokkende gebeurtenissen of angstige voorvallen op te vangen én te verwerken.  Ik voeg graag mijn woorden toe aan het filmpje: 1. Sta stil bij de gebeurtenis en word je bewust van de paniek, angst en/of pijn die je overkomt. Ons lijf treft een schok, met daarop een fysieke reactie: pijn, angst -> we gaan trillen, huilen, schelden... En we voelen hoe we willen vluchten, vechten of dat we verstijven.Blijf juist dán eerst bij de fysieke reactie. Merk op. Laat gebeuren. Duw niet weg!Je lichaam is aan het werk om de spanning weer kwijt te raken. Pas wanneer deze ontlading klaar is, komt er kalmte en zullen we ook weer in staat zijn te denken en de regie op te pakken.  2. Kalmeer  Neem de ruimte om je lichamelijke reactie uit te laten razen én neem de tijd om bij te komen - dus schiet niet direct in het 'handelen'.  Zeg dit gerust hardop. Attendeer jezelf en de ander daarop: 'Pff..., ik ben heel erg geschrokken, ik zit helemaal te trillen.. even wachten hoor.' zijn zomaar wat voorbeelden die je uit kunt spreken. Wanneer je verstijft kun je jezelf bijvoorbeeld  over je armen of benen wrijven. Door contact met je lichaam te maken, keer je langzaam terug in het nu. Je kan jezelf vasthouden of laten vasthouden. Je kan het trillen laten uit-trillen. En wanneer je moet geeuwen, sta dit jezelf toe. Schelden, schreeuwen, huilen, het gebeurt vaak in de eerste schrik. Kijk hier liefdevol naar. 3. KeuzeNu je weer in een relatieve rust bent gekomen, kun je kijken naar de oorzaak van de schrik of de angst. Wanneer je daar duidelijkheid over hebt kun je kiezen!Of je zorgt nog verder voor de fysieke ontlading totdat er voldoende kalmte en rust is ontstaan. Of je merkt dat je voldoende draagkracht hebt herwonnen om de situatie weer het hoofd te bieden. Je kunt stappen nemen in het werken aan een adequate handeling of afhandeling van de gebeurtenis. Je bent er klaar voor om wat te gaan doen. 4. VerwerkingToch kun je achteraf merken dat spanningen terugkeren in je lichaam. En dat is niet gek. Hoe heftiger de schok, hoe meer tijd je lichaam nodig heeft om te ontladen. Wat dan helpt is opnieuw de tijd te nemen om contact te maken  met de spanning . Om je lijf de zorg en ruimte te geven om opnieuw te ontladen. Daarnaast is het goed om je voorval te delen, te vertellen en nogmaals te vertellen.  Het ondersteunt de ontlading en versterkt de verwerking.  Ons onderbrein kalmeert steeds opnieuw, waardoor we beter in staat zijn, om op een adequate manier regie over ons leven te nemen. Oefening baart kunst - wees mild naar jezelf

Lees meer »

Verlies overleven is rouwarbeid verrichten

Manu Keirse, rouwspecialist en psycholoog vertelt  hoe je kunt omgaan met verdriet. Bestaat er een medicijn voor? In het  filmpje hiernaast vertelt hij ons over vier taken,  die ieder hun eigen  waarde hebbben. Het eerste wat hierin nodig is, is het onder ogen zien van het werkelijke verlies. Pas dan komt er ruimte voor het werkelijk ervaren van het verdriet.  

Lees meer »

Waar het op neer komt.....

Niet te missen lessen voor het dagelijks leven. Ze geven Inzicht en Groei. Kernwoorden passend bij de podcast van Thijs Wassink met Sonja Bouwkamp, oprichter van en trainer aan het Kempler Instituut, therapeut, kunstenaar en nog veel meer......

Lees meer »

Hulpverlener in transzorg, een interview

Voor het christelijk blad 'Eva' werd ik gevraagd, wat te vertellen over de hulpverlening die ik geef rond het thema transgender zijn. Hier ligt namelijk een diepgewortelde passie van mij. Niet alleen voor de transpersonen zelf, maar ook voor de familie: (groot)ouders, broers en/of zussen. En denk gerust breder: werk, kerk en maatschappij. Voor ieder verandert er veel en elk maakt daarin een eigen proces door. En dat heeft vooral tijd, liefde en zorg nodig; begrip en steun in plaats van afwijzing of veroordeling. Als mensen met elkaar, gun ik ieder een steun in de rug, een hand op de schouder, een arm om iemand heen. Zoekend en opnieuw ontdekkend hoe transpersonen evengoed gewoon mens blijken te zijn, met hun unieke eigenheid in deze wereld: waardevol aanwezig!

Lees meer »

Brainspotting

Sinds sept 20 ben ik in het bezit van Brainspotting Phase 1; nu, juli 21 heb ik phase 2 voltooid; juni 2023 deed ik de training 'Intensive'. Een 5 daagse training, waarin ik ondergedompeld ben in Brainspotting. Dit heeft geleid tot verdieping van theorie, het inzetten van de diverse methodes; de ruimte praktijkervaring die ik opdeed, helpt mij om nog effectiever Brainspotting in te zetten in mijn hulpverlening. 

Lees meer »

EMDR

Binnenkort ben ik bevoegd therapeut in het geven van EMDR.Een probaat middel bij behandeling van angstklachten, fobieën, het verwerken van nare gebeurtenissen of van (ernstig) trauma. Ook PTSS-klachten kunnen met behulp van EMDR afnemen. Het filmpje hiernaast geeft een mooie uitleg over EMDR, hoe het in zijn werk gaat en hoor enkele ervaringsverhalen. (Pauw, 25/6/19)Voor informatie, vragen of interesse kun je mij mailen: info@vrijomtevliegen.nl 

Lees meer »

Wat is Gestalttherapie? een film

Ervaren - Stilstaan - Bewust worden - Veranderen       Mbv een filmpje legt Ien van Duijnhoven op kernachtige wijze 'Gestalttherapie' uit. Het is ook mijn manier van werken. Een kernzin hieruit is bv.: Stilstaan bij hoe ik me verhoud tot de ander, tot situaties... ervaren hoe het voor me is, brengt me als vanzelf in beweging.  Hieronder vind je de volledige tekst alsin de film.    

Lees meer »

Het belang van emoties

Een start gemaakt met het lezen van  ‘ABC van 15 emoties’; Marja Postema.Mooi en verhelderend zoals Marja schrijft betreffende emoties. Ook wordt mij opnieuw duidelijk waarom mijn praktijk de naam draagt: 'Vrij om te vliegen':

Lees meer »

Mijn Job is Top

'Mijn Job is Top' .. een artikelserie in Hart van Holland, waaraan ik mocht meewerken. Ik kon iets vertellen over mijn manier van werken als relatietherapeut, mijn passie voor het welzijn van de mensen die tegenover mij zitten.Hierin ervaar ik mijn transitie als een zege: innerlijk bekend mogen zijn met zowel het vrouwelijke als het mannelijke, een waardevolle ervaring. Het brengt begrip en acceptatie over jezelf en over de ander. Regelmatig breng ik dit tijdens een sessie ter verduidelijking in, als 'real life' informatie. 

Lees meer »

Ester Perel: Relaties

Het filmpje hieronder (lees meer/scroll door)  licht een tipje van de sluier op over wat je kan tegenkomen in relatietherapie, of 'koppeltherapie' zoals Esther Perel het noemt. Zij is een bekende relatietherapeute en vertelt tijdens een 3 uur durend interview bij Zomergasten '18 over de dynamiek in relaties. Voelbaar is de weerbarstigheid en valkuilen binnen relaties.  Herkenbaar, eerlijk en ontwapenend. Ik ben onder de indruk van haar liefdevolle en warmhartige manier van spreken over kwetsbare en soms pijnlijke situaties. Hierin is ze voor mij een voorbeeld.  

Lees meer »

Berichten

Dit moet je weten over Breinen - onze reactie op heftige gebeurtenissen; en hoe je jezelf kan kalmeren

In het filmpje, link zit op de foto, wordt ons uitgelegd, wat ons Brein doet wanneer we te maken krijgen met een schokkende gebeurtenis. Als we begrijpen wat er gebeurt, kunnen we dit toepassen in ons leven. Zo zijn we vaker in staat schokkende gebeurtenissen of angstige voorvallen op te vangen én te verwerken.  Ik voeg graag mijn woorden toe aan het filmpje: 1. Sta stil bij de gebeurtenis en word je bewust van de paniek, angst en/of pijn die je overkomt. Ons lijf treft een schok, met daarop een fysieke reactie: pijn, angst -> we gaan trillen, huilen, schelden... En we voelen hoe we willen vluchten, vechten of dat we verstijven.Blijf juist dán eerst bij de fysieke reactie. Merk op. Laat gebeuren. Duw niet weg!Je lichaam is aan het werk om de spanning weer kwijt te raken. Pas wanneer deze ontlading klaar is, komt er kalmte en zullen we ook weer in staat zijn te denken en de regie op te pakken.  2. Kalmeer  Neem de ruimte om je lichamelijke reactie uit te laten razen én neem de tijd om bij te komen - dus schiet niet direct in het 'handelen'.  Zeg dit gerust hardop. Attendeer jezelf en de ander daarop: 'Pff..., ik ben heel erg geschrokken, ik zit helemaal te trillen.. even wachten hoor.' zijn zomaar wat voorbeelden die je uit kunt spreken. Wanneer je verstijft kun je jezelf bijvoorbeeld  over je armen of benen wrijven. Door contact met je lichaam te maken, keer je langzaam terug in het nu. Je kan jezelf vasthouden of laten vasthouden. Je kan het trillen laten uit-trillen. En wanneer je moet geeuwen, sta dit jezelf toe. Schelden, schreeuwen, huilen, het gebeurt vaak in de eerste schrik. Kijk hier liefdevol naar. 3. KeuzeNu je weer in een relatieve rust bent gekomen, kun je kijken naar de oorzaak van de schrik of de angst. Wanneer je daar duidelijkheid over hebt kun je kiezen!Of je zorgt nog verder voor de fysieke ontlading totdat er voldoende kalmte en rust is ontstaan. Of je merkt dat je voldoende draagkracht hebt herwonnen om de situatie weer het hoofd te bieden. Je kunt stappen nemen in het werken aan een adequate handeling of afhandeling van de gebeurtenis. Je bent er klaar voor om wat te gaan doen. 4. VerwerkingToch kun je achteraf merken dat spanningen terugkeren in je lichaam. En dat is niet gek. Hoe heftiger de schok, hoe meer tijd je lichaam nodig heeft om te ontladen. Wat dan helpt is opnieuw de tijd te nemen om contact te maken  met de spanning . Om je lijf de zorg en ruimte te geven om opnieuw te ontladen. Daarnaast is het goed om je voorval te delen, te vertellen en nogmaals te vertellen.  Het ondersteunt de ontlading en versterkt de verwerking.  Ons onderbrein kalmeert steeds opnieuw, waardoor we beter in staat zijn, om op een adequate manier regie over ons leven te nemen. Oefening baart kunst - wees mild naar jezelf

Lees meer »

Verlies overleven is rouwarbeid verrichten

Manu Keirse, rouwspecialist en psycholoog vertelt  hoe je kunt omgaan met verdriet. Bestaat er een medicijn voor? In het  filmpje hiernaast vertelt hij ons over vier taken,  die ieder hun eigen  waarde hebbben. Het eerste wat hierin nodig is, is het onder ogen zien van het werkelijke verlies. Pas dan komt er ruimte voor het werkelijk ervaren van het verdriet.  

Lees meer »

Waar het op neer komt.....

Niet te missen lessen voor het dagelijks leven. Ze geven Inzicht en Groei. Kernwoorden passend bij de podcast van Thijs Wassink met Sonja Bouwkamp, oprichter van en trainer aan het Kempler Instituut, therapeut, kunstenaar en nog veel meer......

Lees meer »

Hulpverlener in transzorg, een interview

Voor het christelijk blad 'Eva' werd ik gevraagd, wat te vertellen over de hulpverlening die ik geef rond het thema transgender zijn. Hier ligt namelijk een diepgewortelde passie van mij. Niet alleen voor de transpersonen zelf, maar ook voor de familie: (groot)ouders, broers en/of zussen. En denk gerust breder: werk, kerk en maatschappij. Voor ieder verandert er veel en elk maakt daarin een eigen proces door. En dat heeft vooral tijd, liefde en zorg nodig; begrip en steun in plaats van afwijzing of veroordeling. Als mensen met elkaar, gun ik ieder een steun in de rug, een hand op de schouder, een arm om iemand heen. Zoekend en opnieuw ontdekkend hoe transpersonen evengoed gewoon mens blijken te zijn, met hun unieke eigenheid in deze wereld: waardevol aanwezig!

Lees meer »

Brainspotting

Sinds sept 20 ben ik in het bezit van Brainspotting Phase 1; nu, juli 21 heb ik phase 2 voltooid; juni 2023 deed ik de training 'Intensive'. Een 5 daagse training, waarin ik ondergedompeld ben in Brainspotting. Dit heeft geleid tot verdieping van theorie, het inzetten van de diverse methodes; de ruimte praktijkervaring die ik opdeed, helpt mij om nog effectiever Brainspotting in te zetten in mijn hulpverlening. 

Lees meer »

EMDR

Binnenkort ben ik bevoegd therapeut in het geven van EMDR.Een probaat middel bij behandeling van angstklachten, fobieën, het verwerken van nare gebeurtenissen of van (ernstig) trauma. Ook PTSS-klachten kunnen met behulp van EMDR afnemen. Het filmpje hiernaast geeft een mooie uitleg over EMDR, hoe het in zijn werk gaat en hoor enkele ervaringsverhalen. (Pauw, 25/6/19)Voor informatie, vragen of interesse kun je mij mailen: info@vrijomtevliegen.nl 

Lees meer »

Wat is Gestalttherapie? een film

Ervaren - Stilstaan - Bewust worden - Veranderen       Mbv een filmpje legt Ien van Duijnhoven op kernachtige wijze 'Gestalttherapie' uit. Het is ook mijn manier van werken. Een kernzin hieruit is bv.: Stilstaan bij hoe ik me verhoud tot de ander, tot situaties... ervaren hoe het voor me is, brengt me als vanzelf in beweging.  Hieronder vind je de volledige tekst alsin de film.    

Lees meer »

Het belang van emoties

Een start gemaakt met het lezen van  ‘ABC van 15 emoties’; Marja Postema.Mooi en verhelderend zoals Marja schrijft betreffende emoties. Ook wordt mij opnieuw duidelijk waarom mijn praktijk de naam draagt: 'Vrij om te vliegen':

Lees meer »

Mijn Job is Top

'Mijn Job is Top' .. een artikelserie in Hart van Holland, waaraan ik mocht meewerken. Ik kon iets vertellen over mijn manier van werken als relatietherapeut, mijn passie voor het welzijn van de mensen die tegenover mij zitten.Hierin ervaar ik mijn transitie als een zege: innerlijk bekend mogen zijn met zowel het vrouwelijke als het mannelijke, een waardevolle ervaring. Het brengt begrip en acceptatie over jezelf en over de ander. Regelmatig breng ik dit tijdens een sessie ter verduidelijking in, als 'real life' informatie. 

Lees meer »

Ester Perel: Relaties

Het filmpje hieronder (lees meer/scroll door)  licht een tipje van de sluier op over wat je kan tegenkomen in relatietherapie, of 'koppeltherapie' zoals Esther Perel het noemt. Zij is een bekende relatietherapeute en vertelt tijdens een 3 uur durend interview bij Zomergasten '18 over de dynamiek in relaties. Voelbaar is de weerbarstigheid en valkuilen binnen relaties.  Herkenbaar, eerlijk en ontwapenend. Ik ben onder de indruk van haar liefdevolle en warmhartige manier van spreken over kwetsbare en soms pijnlijke situaties. Hierin is ze voor mij een voorbeeld.  

Lees meer »

Dit moet je weten over Breinen - onze reactie op heftige gebeurtenissen; en hoe je jezelf kan kalmeren

In het filmpje, link zit op de foto, wordt ons uitgelegd, wat ons Brein doet wanneer we te maken krijgen met een schokkende gebeurtenis. Als we begrijpen wat er gebeurt, kunnen we dit toepassen in ons leven. Zo zijn we vaker in staat schokkende gebeurtenissen of angstige voorvallen op te vangen én te verwerken.  Ik voeg graag mijn woorden toe aan het filmpje: 1. Sta stil bij de gebeurtenis en word je bewust van de paniek, angst en/of pijn die je overkomt. Ons lijf treft een schok, met daarop een fysieke reactie: pijn, angst -> we gaan trillen, huilen, schelden... En we voelen hoe we willen vluchten, vechten of dat we verstijven.Blijf juist dán eerst bij de fysieke reactie. Merk op. Laat gebeuren. Duw niet weg!Je lichaam is aan het werk om de spanning weer kwijt te raken. Pas wanneer deze ontlading klaar is, komt er kalmte en zullen we ook weer in staat zijn te denken en de regie op te pakken.  2. Kalmeer  Neem de ruimte om je lichamelijke reactie uit te laten razen én neem de tijd om bij te komen - dus schiet niet direct in het 'handelen'.  Zeg dit gerust hardop. Attendeer jezelf en de ander daarop: 'Pff..., ik ben heel erg geschrokken, ik zit helemaal te trillen.. even wachten hoor.' zijn zomaar wat voorbeelden die je uit kunt spreken. Wanneer je verstijft kun je jezelf bijvoorbeeld  over je armen of benen wrijven. Door contact met je lichaam te maken, keer je langzaam terug in het nu. Je kan jezelf vasthouden of laten vasthouden. Je kan het trillen laten uit-trillen. En wanneer je moet geeuwen, sta dit jezelf toe. Schelden, schreeuwen, huilen, het gebeurt vaak in de eerste schrik. Kijk hier liefdevol naar. 3. KeuzeNu je weer in een relatieve rust bent gekomen, kun je kijken naar de oorzaak van de schrik of de angst. Wanneer je daar duidelijkheid over hebt kun je kiezen!Of je zorgt nog verder voor de fysieke ontlading totdat er voldoende kalmte en rust is ontstaan. Of je merkt dat je voldoende draagkracht hebt herwonnen om de situatie weer het hoofd te bieden. Je kunt stappen nemen in het werken aan een adequate handeling of afhandeling van de gebeurtenis. Je bent er klaar voor om wat te gaan doen. 4. VerwerkingToch kun je achteraf merken dat spanningen terugkeren in je lichaam. En dat is niet gek. Hoe heftiger de schok, hoe meer tijd je lichaam nodig heeft om te ontladen. Wat dan helpt is opnieuw de tijd te nemen om contact te maken  met de spanning . Om je lijf de zorg en ruimte te geven om opnieuw te ontladen. Daarnaast is het goed om je voorval te delen, te vertellen en nogmaals te vertellen.  Het ondersteunt de ontlading en versterkt de verwerking.  Ons onderbrein kalmeert steeds opnieuw, waardoor we beter in staat zijn, om op een adequate manier regie over ons leven te nemen. Oefening baart kunst - wees mild naar jezelf

Lees meer »

Verlies overleven is rouwarbeid verrichten

Manu Keirse, rouwspecialist en psycholoog vertelt  hoe je kunt omgaan met verdriet. Bestaat er een medicijn voor? In het  filmpje hiernaast vertelt hij ons over vier taken,  die ieder hun eigen  waarde hebbben. Het eerste wat hierin nodig is, is het onder ogen zien van het werkelijke verlies. Pas dan komt er ruimte voor het werkelijk ervaren van het verdriet.  

Lees meer »

Waar het op neer komt.....

Niet te missen lessen voor het dagelijks leven. Ze geven Inzicht en Groei. Kernwoorden passend bij de podcast van Thijs Wassink met Sonja Bouwkamp, oprichter van en trainer aan het Kempler Instituut, therapeut, kunstenaar en nog veel meer......

Lees meer »

Hulpverlener in transzorg, een interview

Voor het christelijk blad 'Eva' werd ik gevraagd, wat te vertellen over de hulpverlening die ik geef rond het thema transgender zijn. Hier ligt namelijk een diepgewortelde passie van mij. Niet alleen voor de transpersonen zelf, maar ook voor de familie: (groot)ouders, broers en/of zussen. En denk gerust breder: werk, kerk en maatschappij. Voor ieder verandert er veel en elk maakt daarin een eigen proces door. En dat heeft vooral tijd, liefde en zorg nodig; begrip en steun in plaats van afwijzing of veroordeling. Als mensen met elkaar, gun ik ieder een steun in de rug, een hand op de schouder, een arm om iemand heen. Zoekend en opnieuw ontdekkend hoe transpersonen evengoed gewoon mens blijken te zijn, met hun unieke eigenheid in deze wereld: waardevol aanwezig!

Lees meer »

Brainspotting

Sinds sept 20 ben ik in het bezit van Brainspotting Phase 1; nu, juli 21 heb ik phase 2 voltooid; juni 2023 deed ik de training 'Intensive'. Een 5 daagse training, waarin ik ondergedompeld ben in Brainspotting. Dit heeft geleid tot verdieping van theorie, het inzetten van de diverse methodes; de ruimte praktijkervaring die ik opdeed, helpt mij om nog effectiever Brainspotting in te zetten in mijn hulpverlening. 

Lees meer »

EMDR

Binnenkort ben ik bevoegd therapeut in het geven van EMDR.Een probaat middel bij behandeling van angstklachten, fobieën, het verwerken van nare gebeurtenissen of van (ernstig) trauma. Ook PTSS-klachten kunnen met behulp van EMDR afnemen. Het filmpje hiernaast geeft een mooie uitleg over EMDR, hoe het in zijn werk gaat en hoor enkele ervaringsverhalen. (Pauw, 25/6/19)Voor informatie, vragen of interesse kun je mij mailen: info@vrijomtevliegen.nl 

Lees meer »

Wat is Gestalttherapie? een film

Ervaren - Stilstaan - Bewust worden - Veranderen       Mbv een filmpje legt Ien van Duijnhoven op kernachtige wijze 'Gestalttherapie' uit. Het is ook mijn manier van werken. Een kernzin hieruit is bv.: Stilstaan bij hoe ik me verhoud tot de ander, tot situaties... ervaren hoe het voor me is, brengt me als vanzelf in beweging.  Hieronder vind je de volledige tekst alsin de film.    

Lees meer »

Het belang van emoties

Een start gemaakt met het lezen van  ‘ABC van 15 emoties’; Marja Postema.Mooi en verhelderend zoals Marja schrijft betreffende emoties. Ook wordt mij opnieuw duidelijk waarom mijn praktijk de naam draagt: 'Vrij om te vliegen':

Lees meer »

Mijn Job is Top

'Mijn Job is Top' .. een artikelserie in Hart van Holland, waaraan ik mocht meewerken. Ik kon iets vertellen over mijn manier van werken als relatietherapeut, mijn passie voor het welzijn van de mensen die tegenover mij zitten.Hierin ervaar ik mijn transitie als een zege: innerlijk bekend mogen zijn met zowel het vrouwelijke als het mannelijke, een waardevolle ervaring. Het brengt begrip en acceptatie over jezelf en over de ander. Regelmatig breng ik dit tijdens een sessie ter verduidelijking in, als 'real life' informatie. 

Lees meer »

Ester Perel: Relaties

Het filmpje hieronder (lees meer/scroll door)  licht een tipje van de sluier op over wat je kan tegenkomen in relatietherapie, of 'koppeltherapie' zoals Esther Perel het noemt. Zij is een bekende relatietherapeute en vertelt tijdens een 3 uur durend interview bij Zomergasten '18 over de dynamiek in relaties. Voelbaar is de weerbarstigheid en valkuilen binnen relaties.  Herkenbaar, eerlijk en ontwapenend. Ik ben onder de indruk van haar liefdevolle en warmhartige manier van spreken over kwetsbare en soms pijnlijke situaties. Hierin is ze voor mij een voorbeeld.  

Lees meer »

Dit moet je weten over Breinen - onze reactie op heftige gebeurtenissen; en hoe je jezelf kan kalmeren

In het filmpje, link zit op de foto, wordt ons uitgelegd, wat ons Brein doet wanneer we te maken krijgen met een schokkende gebeurtenis. Als we begrijpen wat er gebeurt, kunnen we dit toepassen in ons leven. Zo zijn we vaker in staat schokkende gebeurtenissen of angstige voorvallen op te vangen én te verwerken.  Ik voeg graag mijn woorden toe aan het filmpje: 1. Sta stil bij de gebeurtenis en word je bewust van de paniek, angst en/of pijn die je overkomt. Ons lijf treft een schok, met daarop een fysieke reactie: pijn, angst -> we gaan trillen, huilen, schelden... En we voelen hoe we willen vluchten, vechten of dat we verstijven.Blijf juist dán eerst bij de fysieke reactie. Merk op. Laat gebeuren. Duw niet weg!Je lichaam is aan het werk om de spanning weer kwijt te raken. Pas wanneer deze ontlading klaar is, komt er kalmte en zullen we ook weer in staat zijn te denken en de regie op te pakken.  2. Kalmeer  Neem de ruimte om je lichamelijke reactie uit te laten razen én neem de tijd om bij te komen - dus schiet niet direct in het 'handelen'.  Zeg dit gerust hardop. Attendeer jezelf en de ander daarop: 'Pff..., ik ben heel erg geschrokken, ik zit helemaal te trillen.. even wachten hoor.' zijn zomaar wat voorbeelden die je uit kunt spreken. Wanneer je verstijft kun je jezelf bijvoorbeeld  over je armen of benen wrijven. Door contact met je lichaam te maken, keer je langzaam terug in het nu. Je kan jezelf vasthouden of laten vasthouden. Je kan het trillen laten uit-trillen. En wanneer je moet geeuwen, sta dit jezelf toe. Schelden, schreeuwen, huilen, het gebeurt vaak in de eerste schrik. Kijk hier liefdevol naar. 3. KeuzeNu je weer in een relatieve rust bent gekomen, kun je kijken naar de oorzaak van de schrik of de angst. Wanneer je daar duidelijkheid over hebt kun je kiezen!Of je zorgt nog verder voor de fysieke ontlading totdat er voldoende kalmte en rust is ontstaan. Of je merkt dat je voldoende draagkracht hebt herwonnen om de situatie weer het hoofd te bieden. Je kunt stappen nemen in het werken aan een adequate handeling of afhandeling van de gebeurtenis. Je bent er klaar voor om wat te gaan doen. 4. VerwerkingToch kun je achteraf merken dat spanningen terugkeren in je lichaam. En dat is niet gek. Hoe heftiger de schok, hoe meer tijd je lichaam nodig heeft om te ontladen. Wat dan helpt is opnieuw de tijd te nemen om contact te maken  met de spanning . Om je lijf de zorg en ruimte te geven om opnieuw te ontladen. Daarnaast is het goed om je voorval te delen, te vertellen en nogmaals te vertellen.  Het ondersteunt de ontlading en versterkt de verwerking.  Ons onderbrein kalmeert steeds opnieuw, waardoor we beter in staat zijn, om op een adequate manier regie over ons leven te nemen. Oefening baart kunst - wees mild naar jezelf

Lees meer »

Verlies overleven is rouwarbeid verrichten

Manu Keirse, rouwspecialist en psycholoog vertelt  hoe je kunt omgaan met verdriet. Bestaat er een medicijn voor? In het  filmpje hiernaast vertelt hij ons over vier taken,  die ieder hun eigen  waarde hebbben. Het eerste wat hierin nodig is, is het onder ogen zien van het werkelijke verlies. Pas dan komt er ruimte voor het werkelijk ervaren van het verdriet.  

Lees meer »

Waar het op neer komt.....

Niet te missen lessen voor het dagelijks leven. Ze geven Inzicht en Groei. Kernwoorden passend bij de podcast van Thijs Wassink met Sonja Bouwkamp, oprichter van en trainer aan het Kempler Instituut, therapeut, kunstenaar en nog veel meer......

Lees meer »

Hulpverlener in transzorg, een interview

Voor het christelijk blad 'Eva' werd ik gevraagd, wat te vertellen over de hulpverlening die ik geef rond het thema transgender zijn. Hier ligt namelijk een diepgewortelde passie van mij. Niet alleen voor de transpersonen zelf, maar ook voor de familie: (groot)ouders, broers en/of zussen. En denk gerust breder: werk, kerk en maatschappij. Voor ieder verandert er veel en elk maakt daarin een eigen proces door. En dat heeft vooral tijd, liefde en zorg nodig; begrip en steun in plaats van afwijzing of veroordeling. Als mensen met elkaar, gun ik ieder een steun in de rug, een hand op de schouder, een arm om iemand heen. Zoekend en opnieuw ontdekkend hoe transpersonen evengoed gewoon mens blijken te zijn, met hun unieke eigenheid in deze wereld: waardevol aanwezig!

Lees meer »

Brainspotting

Sinds sept 20 ben ik in het bezit van Brainspotting Phase 1; nu, juli 21 heb ik phase 2 voltooid; juni 2023 deed ik de training 'Intensive'. Een 5 daagse training, waarin ik ondergedompeld ben in Brainspotting. Dit heeft geleid tot verdieping van theorie, het inzetten van de diverse methodes; de ruimte praktijkervaring die ik opdeed, helpt mij om nog effectiever Brainspotting in te zetten in mijn hulpverlening. 

Lees meer »

EMDR

Binnenkort ben ik bevoegd therapeut in het geven van EMDR.Een probaat middel bij behandeling van angstklachten, fobieën, het verwerken van nare gebeurtenissen of van (ernstig) trauma. Ook PTSS-klachten kunnen met behulp van EMDR afnemen. Het filmpje hiernaast geeft een mooie uitleg over EMDR, hoe het in zijn werk gaat en hoor enkele ervaringsverhalen. (Pauw, 25/6/19)Voor informatie, vragen of interesse kun je mij mailen: info@vrijomtevliegen.nl 

Lees meer »

Wat is Gestalttherapie? een film

Ervaren - Stilstaan - Bewust worden - Veranderen       Mbv een filmpje legt Ien van Duijnhoven op kernachtige wijze 'Gestalttherapie' uit. Het is ook mijn manier van werken. Een kernzin hieruit is bv.: Stilstaan bij hoe ik me verhoud tot de ander, tot situaties... ervaren hoe het voor me is, brengt me als vanzelf in beweging.  Hieronder vind je de volledige tekst alsin de film.    

Lees meer »

Het belang van emoties

Een start gemaakt met het lezen van  ‘ABC van 15 emoties’; Marja Postema.Mooi en verhelderend zoals Marja schrijft betreffende emoties. Ook wordt mij opnieuw duidelijk waarom mijn praktijk de naam draagt: 'Vrij om te vliegen':

Lees meer »

Mijn Job is Top

'Mijn Job is Top' .. een artikelserie in Hart van Holland, waaraan ik mocht meewerken. Ik kon iets vertellen over mijn manier van werken als relatietherapeut, mijn passie voor het welzijn van de mensen die tegenover mij zitten.Hierin ervaar ik mijn transitie als een zege: innerlijk bekend mogen zijn met zowel het vrouwelijke als het mannelijke, een waardevolle ervaring. Het brengt begrip en acceptatie over jezelf en over de ander. Regelmatig breng ik dit tijdens een sessie ter verduidelijking in, als 'real life' informatie. 

Lees meer »

Ester Perel: Relaties

Het filmpje hieronder (lees meer/scroll door)  licht een tipje van de sluier op over wat je kan tegenkomen in relatietherapie, of 'koppeltherapie' zoals Esther Perel het noemt. Zij is een bekende relatietherapeute en vertelt tijdens een 3 uur durend interview bij Zomergasten '18 over de dynamiek in relaties. Voelbaar is de weerbarstigheid en valkuilen binnen relaties.  Herkenbaar, eerlijk en ontwapenend. Ik ben onder de indruk van haar liefdevolle en warmhartige manier van spreken over kwetsbare en soms pijnlijke situaties. Hierin is ze voor mij een voorbeeld.  

Lees meer »