Ester Perel: Relaties

Gepubliceerd op 16 oktober 2018 om 11:20

Het filmpje hieronder (lees meer/scroll door)  licht een tipje van de sluier op over wat je kan tegenkomen in relatietherapie, of 'koppeltherapie' zoals Esther Perel het noemt. Zij is een bekende relatietherapeute en vertelt tijdens een 3 uur durend interview bij Zomergasten '18 over de dynamiek in relaties. 
Voelbaar is de weerbarstigheid en valkuilen binnen relaties.  Herkenbaar, eerlijk en ontwapenend. Ik ben onder de indruk van haar liefdevolle en warmhartige manier van spreken over kwetsbare en soms pijnlijke situaties. Hierin is ze voor mij een voorbeeld.  

Ik ben er van overtuigd dat mensen in relaties er niet op uit zijn om elkaar pijn te doen of de ander bewust naar beneden te halen.
Maar in alle hectiek van het leven hebben we, vanuit ons eigen perspectief, onze mening al weer gegeven en zien we soms niet hoe dit bij de ander pijnlijk binnenkomt. Of we beginnen onze gesprekken met ' als jíj nu zus of zo zou doen, dán ..... En de verwijten vliegen heen en weer.  Wanneer zulke gebeurtenissen zich regelmatig herhalen,  ontstaat er een patroon dat gaat vreten aan de relatie zelf. Aan het liefdevol verbonden zijn met elkaar. Het zal dan moeilijk zijn om elkaar nog open en eerlijk tegemoet te treden. Er komt steeds meer afstand.
Het is mogelijk om dit een halt toe te roepen, door o.a. bewustwording en veranderen van gedrag. Ik kan als relatietherapeut jullie helpen om met jullie deze patronen te doorzien, te doorbreken en op zoek te gaan naar een gezondere manier van omgaan met elkaar.  

 


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.