In het filmpje, link zit op de foto, wordt ons uitgelegd, wat ons Brein doet wanneer we te maken krijgen met een schokkende gebeurtenis. Als we begrijpen wat er gebeurt, kunnen we dit toepassen in ons leven. Zo zijn we vaker in staat schokkende gebeurtenissen of angstige voorvallen op te vangen én te verwerken. Ik voeg graag mijn woorden toe aan het filmpje:
1. Sta stil bij de gebeurtenis en word je bewust van de paniek, angst en/of pijn die je overkomt. Ons lijf treft een schok, met daarop een fysieke reactie: pijn, angst -> we gaan trillen, huilen, schelden... En we voelen hoe we willen vluchten, vechten of dat we verstijven.
Blijf juist dán eerst bij de fysieke reactie. Merk op. Laat gebeuren. Duw niet weg!
Je lichaam is aan het werk om de spanning weer kwijt te raken. Pas wanneer deze ontlading klaar is, komt er kalmte en zullen we ook weer in staat zijn te denken en de regie op te pakken.
2. Kalmeer
Neem de ruimte om je lichamelijke reactie uit te laten razen én
neem de tijd om bij te komen - dus schiet niet direct in het 'handelen'. Zeg dit gerust hardop. Attendeer jezelf en de ander daarop: 'Pff..., ik ben heel erg geschrokken, ik zit helemaal te trillen.. even wachten hoor.' zijn zomaar wat voorbeelden die je uit kunt spreken.
Wanneer je verstijft kun je jezelf bijvoorbeeld over je armen of benen wrijven. Door contact met je lichaam te maken, keer je langzaam terug in het nu. Je kan jezelf vasthouden of laten vasthouden. Je kan het trillen laten uit-trillen. En wanneer je moet geeuwen, sta dit jezelf toe. Schelden, schreeuwen, huilen, het gebeurt vaak in de eerste schrik. Kijk hier liefdevol naar.
3. Keuze
Nu je weer in een relatieve rust bent gekomen, kun je kijken naar de oorzaak van de schrik of de angst. Wanneer je daar duidelijkheid over hebt kun je kiezen!
Of je zorgt nog verder voor de fysieke ontlading totdat er voldoende kalmte en rust is ontstaan.
Of je merkt dat je voldoende draagkracht hebt herwonnen om de situatie weer het hoofd te bieden. Je kunt stappen nemen in het werken aan een adequate handeling of afhandeling van de gebeurtenis. Je bent er klaar voor om wat te gaan doen.
4. Verwerking
Toch kun je achteraf merken dat spanningen terugkeren in je lichaam. En dat is niet gek. Hoe heftiger de schok, hoe meer tijd je lichaam nodig heeft om te ontladen. Wat dan helpt is opnieuw de tijd te nemen om contact te maken met de spanning . Om je lijf de zorg en ruimte te geven om opnieuw te ontladen. Daarnaast is het goed om je voorval te delen, te vertellen en nogmaals te vertellen. Het ondersteunt de ontlading en versterkt de verwerking. Ons onderbrein kalmeert steeds opnieuw, waardoor we beter in staat zijn, om op een adequate manier regie over ons leven te nemen.
Oefening baart kunst - wees mild naar jezelf
link filmpje:https://www.youtube.com/watch?v=py8deTlxNco&t=8s
Onder de foto zit de link naar dit filmpje.