Weerspiegeling

Gepubliceerd op 24 oktober 2019 om 13:45

Weerspiegeling - wat zie je, wat doe je?   

  

Zoals water gezicht tegenover gezicht stelt, 
   zo weerspiegelt het hart van de mens de mens zelf.    – Spreuken

 

Herkenbaar toch? Voor de spiegel nog even een vuiltje wegpoetsen, je haren fatsoeneren en natuurlijk de tandencheck: geen etensresten te bespeuren? En zo stap je de wereld in, aan de slag!

 

In die vijf minuten is je denken beïnvloed door wat de spiegel je liet zien. Stemde dat wat je zag tot tevredenheid of overvielen je gevoelens van onbehagen, ontevredenheid?  En dan?
Brengt het aanvaarding van jezelf of beland je in afwijzing, aangejaagd door de heersende schoonheidsnorm of het onderling vergelijken.

 

Hoe wezenlijk is zelfaanvaarding.

 

Want meer dan ons uiterlijk is binnenin, – ons hart. 

Dit wordt weerspiegeld in het contact van mens tot mens. Dat zet mij stil: ken ik mijn hart? Weet ik mijn valkuilen of poets ik ze weg, even snel als de vuiltjes deze morgen?

Ik merk in contacten, dat niet alleen mijn mooie  en sterke kanten naar boven komen, maar ook mijn onhandigheden en misvattingen; pijnlijke plekken die zichtbaar worden.

 

Cruciaal is dan te weten wie je bent; vertrouwd te zijn met wat er in je hart leeft aan gevoelens en emoties, aan gedachten die vanuit je hoofd gesetteld zijn in je hart. Wat bevestig je, wat heeft tegenspraak nodig?
Kijk ik dan opnieuw in de spiegel dan klinken er andere vragen,
- vanuit mildheid: wie ben ik, wat ervaar ik, wat wil ik hiermee? En daarmee ga ik op weg.

En welk pad je ook loopt, het is als een ontdekkingsreis, die ieder op zijn of haar eigen wijze invult. Gevormd door ontmoetingen van mens tot mens. En als het nodig is, loop ik graag een eindje met je op. Samen kijkend in de spiegel, aan de slag!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.